Hundnära - Blogg

Hundnära - Blogg

Hundar kan

AllmäntSkapad av Lasse 06 jan, 2009 18:17

Man blir hela tiden påmind om att "hundar kan" både på egen tass och vad de kan lära sig tillsammans med oss människor. Bra inlärningsmetoder, kunskap om hundens beteende och en ödmjuk nyfikenhet från vår sida öppnar hela tiden nya perspektiv på vad hundar kan.

Det finns massor av kunskaper om vad som är viktigt vid inlärning och det är märkligt hur svårt vi människor har att översätta teoretiska kunskaper till praktiska övningar. Vi människor har så svårt att låta våra hundar vara hundar och inte små människor med samma sinnen som vi. Med samma sätt att kommunicera och uppfattning om den värld vi lever i.

Träning
Var på Hundcampus (www.hundcampus.se) före jul för att uppleva vad hundar kan genom att använda sitt luktsinne. Genom att skapa bra inlärningssituationer få hundar att berätta för oss (samarbete) om en lukt finns eller inte. I kontrollerade prov visar hundarna att en lukt finns med 100 % säkerhet. Samtidigt är det som om vi betvivlar det hunden berättar för oss och har med vårt mänskliga sätt att resonera snart glömt att hunden är en annan art, med på vissa områden överlägsna sinnen.. Det vi inte kan uppleva med våra sinnen ”finns inte” eller så uppfinner vi en elektronisk näsa (inte lika känslig) men den kan vi ju kontrollera och med kontroll ökar sannolikheten att lukten (kanske) finns trots allt.

Vi kan inte kontrollera hundar till 100 % men dom samarbetar väldigt gärna om dom får chansen. Hundar kan visst!