Hundnära - Blogg

Hundnära - Blogg

Valpvarning 4

AllmäntSkapad av Anna-Lena Arvidsson 03 mar, 2010 12:18


Nu händer det saker!

Det börjar hända saker i munnen på Splitza nu, ena dagen gnager hon belåtet på sitt ben och nästa gång så tar hon emot det glatt, men byter snabbt till ett besvärat ansiktsuttryck och spottar ut. Man börjar byta tänder, 28 mjölktänder ska bytas mot 42 nya, stora, fräscha. Detta minskar ju till viss del skaderisken på hud och kläder, men samtidigt ökar intresset för att gnaga och plocka sönder. Jag har fått en målsökande missil med blick för ”flärpar”! En flärp är ett mycket litet stycke materia, som sticker ut några mm från underlaget, och som man genast måste greppa med sina nya gaddar, dra och slita i för att se hur stort det kan bli, kanske blir det stort nog att testa de nya kindtänderna på. Alltså, några mm tapet nere vid golvlisten blir med ett ryck några kvadrat-dm lös tapet, en fin trasmatta kan på några ögonblick förvandlas till en modell av en puckelpist-backe, och drar man i den lilla tvättrådslappen på något plagg i strykhögen får man snabbt hela tvätten att leka i.

Nu gäller det för matte att putsa glasögonen och försöka ligga steget före när det gäller att fynda, så att man kan rädda det som inte bör granskas närmare av valptänderna.

Jag börjar få tillbaka minnet när det gäller att skydda hemmet från katastrofer med växande valp, så jag hoppas kunna förebygga en hel del. Mitt minne säger mig att när valpen blivit 2 cm högre, så når den troligen minst 6 cm längre, stående på två ben, mot en köksbänk el dyl, eftersom både fram- och bakben samt rygg växer ut någorlunda samtidigt. Alltså är det bara att göra allt löst oåtkomligt från början, för börjar de ”fynda” när de är i upptäckartagen, kan man vara säker på att de fortsätter, och det är ingen höjdare med hundar som använder sin arbetsenergi på allt löst och fast i hemmet. Det är i vissa fall rent skadligt för valpen också. En viktig del i denna verksamhet är att de ska finnas saker framme, som är tillåtna, t ex tomma pappkartonger, avklippta jeansben, en gammal sko utan snören, leksaker m m, för något måste tänderna få ha att jobba med!

Där jag inte kan plocka bort ställer jag för t ex kompostgaller, tack och lov för denna uppfinning, valpägarens räddning. Ska man vara ärlig, så gäller samma tänk här som när man har en tvåbent valp, rädda det som är farligt, eller som du är rädd om, utom räckhåll från början, du som vet att det inte är nåt som valpar/bäbisar ska ha. De små har kommit hit för att upptäcka världen, och då testas allt!

Ja, ja, det blir lite städning, men det är bättre med äkta skräp, bara att kasta, än omformade möbler, trasiga tallrikar m m, och kanske som kronan på verket ett dyrt veterinärbesök!

Tro mig, jag har tagit lärdom av tidigare misstag,

Anna-Lena