Hundnära - Blogg

Hundnära - Blogg

På rätt spår!

AllmäntSkapad av Lasse 19 nov, 2013 15:00


Spårträning är enligt vår uppfattning något av det roligaste man kan göra med sin hund. Det finns oändligt många sätt att utnyttja och utveckla hundens medfödda förmåga att spåra.

Att spåra är något nästan alla hundar gör gärna och ofta. Mycket tidigt i livet börja valparna träna sig att spåra.

. Spårträning kräver att våra hundar använder många av sina egenskaper samtidigt. Utvecklingsmöjligheterna är närmast oändliga. Tränar du spår aktiverar och stimulerar du din hund optimalt. Det är många detaljer som tillsammans skapar ett spårhundekipage och det är viktigt att vi verkligen lär hunden hur vi vill att den skall utföra sitt arbete. Med fel spårträning kan vi skapa stressade och frustrerade hundar.

Under året har vi fått möta många härliga hundar och förare som med öppna sinnen och stor nyfikenhet deltagit på våra kurser i personspår. För oss har det varit underbart att se hur stolta och malliga hundar och förare sett ut efter kurshelgen. Många har beskrivit sin hundkompis i lyriska ordalag.

Vi säger tack till er vi fått följa och lycka till i fortsättningen – på rätt spår!Växande kompisfrö

AllmäntSkapad av Lasse 13 aug, 2011 14:15


Det växande fröet har en otrolig energi. Vill göra allt, helst samtidigt.

Det blir lätt ”fort och fel”.

Det finns ju något som kallas ”stubbövning” där människan sätter sig på en stubbe och funderar över varför det gick som det gick och för att planera nästa övning.Men hunden som vill göra allt snabbt har tagit saken i egna tassar och har intagit stubben före husse. Kanske funderar hon på vad de konstiga människorna menar med sitt eviga pladder…..?

Det visste vi redan!

AllmäntSkapad av Lasse 21 mar, 2010 16:43


Hundar genomskådar "ledarskapsträning"

Enlig ledande hundforskare är hundar ungefär lika smarta som tvååriga barn. De förstår i snitt över 150 ord och klarar av att tänka väldigt beräknande- För lite mat kan de till exempel lura både människor och andra hundar.

Nu har amerikanska veterinärer vid University of Bristol funnit att jyckarna också är för kloka för förtryckande dressyr. Veterinärer har studerat hundars flockbeteende och funnit att de inte alls är ute efter att klättra i rangskala i sin familj, vilket ofta påstås. Man kan därför döma ut så kallad ”ledarskapsträning” – hunddressyr som tillämpar dominansmetoder som att trycka ner eller skrämma hunden. Detta leder inte till lydnad, menar forskarna, utan snarare till ångest, rädsla och aggressivitet.

Källe: Journal of Veterinary Behavior, Clinical Applications and Reserch.

Notisen kommer från Apotekets tidning nr 4/2009Gott Nytt År!

AllmäntSkapad av Lasse 29 dec, 2009 09:16

Snälla Du!!!

Nu när vi närmar oss nyårshelgen, med firande av olika slag, tänk på att inte medvetet utsätta din hund för fyrverkerier, raketer och smällare.

Våra hundar har mycket känslig hörsel, så dessa ljud gör ont i deras öron, och eftersom de inte förstår vad som orsakar alla ljussken, blir detta också en skrämmande upplevelse för många. Ofta blir en hund som skrämts av fyrverkeripjäser av något slag även rädda för åskan.

Om man märker att hunden visar tecken på obehag inomhus, se till att ha ljust i rummet och radio/TV på, så att smällare o dyl inte blir så märkbart. Ge inte hunden uppmärksamhet genom att titta, klappa eller prata med den. Försök att själv uppträda lugnt, som om det inte finns något att vara rädd för.

Om hunden vandrar runt och hässjar, parkera den intill dig.

Anna-LenaSpecialsök

AllmäntSkapad av Lasse 23 dec, 2009 13:24

Hundar i kampen mot cancer?

Har varit med om ett väldigt spännande försök på Hundcampus.

Tillsammans med ledande forskare som arbetar i kampen mot cancer har vi testat om hundar kan känna ”lukten” av denna fruktade sjukdom.

Alla var spända inför testet – skulle hundarna klara det?

Allt gick över förväntan. Ingen av hundarna hade några problem att känna lukten.

Ett av dom härligaste ögonblicken i hundlivet var verklighet för oss.

-Hundar kan!!!

Gamla hundar vill också…..!!!

AllmäntSkapad av Lasse 16 jun, 2009 14:29

Härligt att se när våra gamla hundar ger sig hän åt favoritleken ”leta föremål" i skogen. Det går inte lika snabbt längre men man kan se hur de ”skrattar” med hela kroppen.

Leta – hitta – bära är toppen, att komma med sakerna – det gör vi när vi har ”skrattat” klart.Hund på recept!

AllmäntSkapad av Lasse 02 feb, 2009 14:07

Vårdhund är ett ganska nytt begrepp i Sverige. Hundar kan göra mycket mer för sjuka och gamla än att bli klappade.

Har varit på en info-träff om vårdhundsutbildning. Föreläsare var Ingeborg Höök, initiativtagare till Vårdhundskolan i Uppsala (www.vardhundskolan.se). Hundar i vården är inget nytt och har förekommit i olika varianter under lång tid. Alla vi som har hund vet ju också att hunden är en otroligt hängiven sjukskötare bara vi har litet snuva. Hålla oss sällskap och trösta m.m.

Det nya är att hundarna ska kunna remitteras av läkare till patienten för att hjälpa till med träning och rehabilitering vid olika sjukdomstillstånd. Exempelvis vid demens, psykiska besvär, depressioner och rehabilitering efter en stroke eller andra skador.

Utbildningen tar 1 år, börjar med inprovning där hundens lämplighet testas och avslutas med examen med utbildningsbevis.

Hundar kan mycket!

Möten

AllmäntSkapad av Lasse 12 jan, 2009 17:11

Möte med andra hundar – en trevlig händelse ….. eller?

Vi har alla ett förhållande till möten. Vår uppfattning grundar sig på hur vi är som personer samt tidigare erfarenheter. Har vi dessutom hund så blir möten ofta oerhört mycket mer komplicerade. Den har ju också en personlighet och tidigare erfarenheter.

Den mötande och dennes hund har ju också individer med olika personligheter och erfarenheter.

Hur är din sinnesstämning inför möten, vilken attityd har du? Vad tror du kommer att hända, hur känner du dig (lugn, spänd, osäker, glad, rädd)? Allt kommer att påverka hur din hund upplever situationen. Vilket i sin tur påverkar den mötande och dennes hund.

Upprörda känslor hos någon kan påverka upplevelsen negativt för samtliga.

Genom att själv vara lugn och ha tränat din hund att vara lugn och lita på att du tar ansvaret vid mötet, har du gjort vad du kan för att det ska bli – just en trevlig händelse.

Nästa »