Hundnära - Blogg

Hundnära - Blogg

Konflikt eller diskussion

AllmäntSkapad av Anna-Lena Arvidsson 04 feb, 2011 18:59

Det är alltid intressant att iaktta hundars beteende, och framförallt hundar som man träffar ofta. Om man gör detta till en vana märker man snart hur hunden mer eller mindre förtvivlat försöker förmedla olika budskap till oss, t ex att de vill gå ut, ligga i soffan eller tala om var bollen gömmer sig. Kanske har vi tidigare svarat i stort sett "goddag yxskaft" på deras signaler, men om vi blir mer lyhörda och uppmuntrar till tydlighet, så blir det allt lättare att förstå vad de vill förmedla, och då även lämna ett mer begripligt svar på förfrågan.

Förr var det väl sällan ens en tanke på vad hunden ville, utan mestadels vad den skulle eller inte fick göra. Det uppstod ofta konflikt i hemmet när hunden t ex tydligt visade att den trivdes i soffan genom att ha intagit myshörnan, och kanske förstärkte sin uppfattning genom att morra när husse ville förvisa den.

I vårt hem är det ett modernare stuk på kommunikationen. Nu senast upptäckte jag detta när kylan bet till ordentligt under senhösten. Gamla hus har dålig isolering i golven, så även hemma hos oss, och då är det mycket skönare med fötterna upp ifrån golvet. Så även tassar insåg jag, då både jag och våra två hundar favoriserade husets enda skinnfåtölj, med fotpall. Så fort min ända lättade det minsta ur stolen intogs den av en liten svart dam, som belåtet rullade ihop sig och suckade belåtet. Om denna dam lockades ur "boet" kom den andra svarta vesslan farande, och landade ihoprullad innan jag hunnit på plats. Så har det fortgått under hela denna kalla period, och medan jag med ett smil i mungipan förfinat mina metoder att erövra den åtråvärda stolen, har även damerna förtydligat sina signaler om vad som gäller. För det kan nog inte misstolkas vad Splitza vill säga med denna placering av sin bakdel?

Vi tvåbenta brukar ju alltid lämna nåt på platsen som vi vill återvända till, och vad gör man om man inte har nåt löst att släppa ifrån sig??


Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.